Problem med dina tänder? Här finns en lista på vanliga problem som man kan stöta på och som vi som tandläkare och tandhygienister kan hjälpa dig med. Listan är inte komplett och du är naturligtvis välkommen till oss med alla tänkbara problem som kan uppstå. Tänk på att det alltid krävs en undersökning för att ställa korrekt diagnos som sedan ska leda till rätt behandling.

Trasig tand eller fyllning

En tand kan gå sönder genom trauma eller för att du själv biter sönder tanden eller en lagning. Förutom att det ser illa ut kan det orsaka flera problem. När en tand väl gått sönder är risken stor att den går sönder ytterligare. För att undvika problem är det viktigt att behandla trasiga tänder så snabbt som möjligt.

Behandling

Tänder som gått sönder kan oftast repareras och det finns flera väl fungerande tillvägagångssätt. En mindre flisa eller en grop i en tand går ofta bra att laga med en kompositfyllning. En kompositfyllning är ofta ett ekonomiskt alternativ till porslin och fungerar utmärkt om ett mindre hål ska lagas. Om stora delar av tanden har gått sönder där sedvanlig fyllning inte räcker kan man ersätta tanden med en konstgjord krona. 
En krona består av porslin som träs över tanden och ersätter hela tandens tuggyta och andra synliga delar av tanden.

Om tanden gått sönder så mycket att tandens innersta del, pulpan, är skadad måste man först göra en rotfyllning. En rotbehandling innebär att man rensar ut tandens nerv och blodkärl innan man fyller tandens rot med material som hindrar nya bakterier att komma in.

paolaTrasig tand eller fyllning