Problem med dina tänder? Här finns en lista på vanliga problem som man kan stöta på och som vi som tandläkare och tandhygienister kan hjälpa dig med. Listan är inte komplett och du är naturligtvis välkommen till oss med alla tänkbara problem som kan uppstå. Tänk på att det alltid krävs en undersökning för att ställa korrekt diagnos som sedan ska leda till rätt behandling.

Tandlucka

En tand kan gå förlorad på många sätt. Yttre våld, slag, olyckor eller sjukdomar i tänder och käkar, till exempel karies och tandlossning, är några exempel. Förlorade tänder ger missprydande luckor i käkarna men kan också påverka tal och tuggförmåga. Idag finns flera bra metoder att ersätta förlorade tänder.

Behandling

En av de mest efterfrågade behandlingarna vid förlorade tänder är att ersätta tänderna med tandimplantat. Det innebär att man fäster en titanskruv i käkbenet och förser skruven med en konstgjord tandkrona i porslin. Implantatet växer fast i käken och sitter permanent, i bästa fall livet ut. På Råsunda Tandklinik har vi tandläkare med gedigen erfarenhet och utbildning inom implantatbehandlingar.

En bro, som ibland även kallas brygga, är sammanfogade tandkronor som sätts över en tandlucka och träs över tänderna intill. Denna behandling kan vara fördelaktig vid ett instabilt bett, till exempel på grund av tandlossning, eller om tänderna är hårt slitna och behöver höjas. En bro är tillverkad i porslin men har ofta en inre del av metall eller zirkonium, ett slags keramisk metall.

En tandprotes är en avtagbar ersättning för en eller flera förlorade tänder. Den tillverkas och utprovas för att kunna ersätta helt eller delvis tandlösa käkar. Proteser kan användas under lång tid eller som temporära ersättningar vid längre behandlingar.

paolaTandlucka