Problem med dina tänder? Här finns en lista på vanliga problem som man kan stöta på och som vi som tandläkare och tandhygienister kan hjälpa dig med. Listan är inte komplett och du är naturligtvis välkommen till oss med alla tänkbara problem som kan uppstå. Tänk på att det alltid krävs en undersökning för att ställa korrekt diagnos som sedan ska leda till rätt behandling.

Tandlossning

Tandlossning kallas även parodontit. Den börjar med en inflammation i tandköttet som gör att det bildas en djup ficka mellan tand och tandkött där bakterier kan frodas. Om inflammationen inte stoppas i tid kan den angripa käkbenet och förstöra fästet för tänderna. Sjukdomen är vanligtvis långsam, den kan pågå i flera år innan man själv märker av några besvär och tänderna blir lösa.

Behandling

För att undvika tandlossning ska man dagligen borsta tänderna och använda tandtråd eller mellanrumsborstar för att göra rent mellan tänderna. På så sätt hålls bakterierna borta. Tandkött som är friskt blöder inte vid rengöring, till exempel med tandtråd. Har man fått bakterierbeläggningar i tandköttsfickan måste de tas bort av en tandläkare eller tandhygienist. Om tänderna inte går att rädda kan man ersätta dessa med tandbrygga, implantat eller tandprotes.

paolaTandlossning