Problem med dina tänder? Här finns en lista på vanliga problem som man kan stöta på och som vi som tandläkare och tandhygienister kan hjälpa dig med. Listan är inte komplett och du är naturligtvis välkommen till oss med alla tänkbara problem som kan uppstå. Tänk på att det alltid krävs en undersökning för att ställa korrekt diagnos som sedan ska leda till rätt behandling.

Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation är kroppens sätt att försvara sig mot bakterier som finns invid tandköttskanten, i form av plack och tandsten. Tandköttet blir svullet, rött och blöder lätt. Tandköttsinflammation kallas även för gingivit och kan leda till tandlossning (parodontit). Därför är det viktigt att stoppa sjukdomen i ett tidigt stadium.

Skötselråd

Bästa sättet att minska risken för inflammationer i tandköttet och tandlossning, eller att få tandköttsinflammation att läka ut, är att göra rent tänderna varje dag, dels med en mjuk tandborste och dels med något hjälpmedel mellan tänderna. Läkning börjar så snart bakterierna avlägsnas och blödningen brukar då avta efter cirka två veckor. Dessutom är det viktigt att besöka tandläkaren eller tandhygienisten regelbundet för att bland annat få tandsten borttagen. Tandsten kan nämligen vara en anledning till att tandköttsinflammationen inte läker ut.

paolaTandköttsinflammation