Problem med dina tänder? Här finns en lista på vanliga problem som man kan stöta på och som vi som tandläkare och tandhygienister kan hjälpa dig med. Listan är inte komplett och du är naturligtvis välkommen till oss med alla tänkbara problem som kan uppstå. Tänk på att det alltid krävs en undersökning för att ställa korrekt diagnos som sedan ska leda till rätt behandling.

Tandgnissel och pressning

Att gnissla tänder innebär att man gnider tänderna i över- och underkäken mot varandra, oftast omedvetet när man sover. Att pressa tänder innebär istället att man biter eller håller ihop käkarna under korta eller långa intervall. Man kan bita ihop tänderna både under sömnen och när man är vaken. Det är oklart vad som gör att man gnisslar eller pressar tänder i sömnen. Om man pressar tänder när man är vaken beror det oftast på stress och ökad anspänning.

Om man gnisslar tänder kan tänderna bli nötta, det syns särskilt tydligt på framtänder och hörntänder. Ibland blir kanterna på tänderna vassa eller taggiga. Om man pressar tänder ofta och länge kan man få ett eller flera av nedanstående besvär:

  • ljud från ena eller båda käklederna när man gapar eller stänger munnen
  • svårt att gapa stort
  • värk eller trötthet i käkmusklerna
  • värk eller ömhet i tänderna
  • spänningshuvudvärk i tinningarna eller pannan
Behandling

Om man gnisslar eller pressar tänder i sömnen kan en bettskena lindra besvären och skydda tänderna från att nötas. Man ska dock vara medveten om att en bettskena inte kan göra så att man slutar gnissla helt. Hur ofta och hur länge man måste ha bettskenan varierar.

Om man pressar tänder när man är vaken kan man bli hjälpt av ett särskilt rörelseträningsprogram, som gör att musklerna i käken blir mer avslappnade.

paolaTandgnissel och pressning