Problem med dina tänder? Här finns en lista på vanliga problem som man kan stöta på och som vi som tandläkare och tandhygienister kan hjälpa dig med. Listan är inte komplett och du är naturligtvis välkommen till oss med alla tänkbara problem som kan uppstå. Tänk på att det alltid krävs en undersökning för att ställa korrekt diagnos som sedan ska leda till rätt behandling.

Muntorrhet

Om man har för lite saliv kan man bli torr i munnen. En del kan bli så torra att det blir svårt att svälja och prata, eller besvärligt att äta. Oftast är muntorrheten en biverkning av mediciner, bland annat sådana som används vid hjärt- kärlsjukdomar och psykiska besvär. Även en del sjukdomar kan göra att man blir torr i munnen, men det kan också bero på stress eller på att det man äter ger för lite tuggmotstånd.

Mindre saliv i munnen ökar risken för att få hål i tänderna och därför kan man behöva gå till tandläkaren oftare. Om man har en tandprotes kan för lite saliv göra att den inte sitter bra, då kan man få problem med skavsår i munnen.

Behandling

Att skölja munnen med vatten är ett enkelt och bra sätt att lindra besvären. Man kan också dricka vatten. Däremot bör man undvika söta eller sura drycker som läsk, saft och juice för tändernas skull. När man tuggar ökar salivproduktionen. Därför är det bra att äta mat med mycket tuggmotstånd, till exempel råa morötter. Sockerfritt tuggummi kan också hjälpa.

På apotek finns bland annat sug- eller halstabletter och munsprej som lindrar besvären. Om man misstänker att muntorrheten beror på mediciner ska man ta upp det med den läkare som skrev ut receptet.

paolaMuntorrhet