Problem med dina tänder? Här finns en lista på vanliga problem som man kan stöta på och som vi som tandläkare och tandhygienister kan hjälpa dig med. Listan är inte komplett och du är naturligtvis välkommen till oss med alla tänkbara problem som kan uppstå. Tänk på att det alltid krävs en undersökning för att ställa korrekt diagnos som sedan ska leda till rätt behandling.

Hål i tänderna

Karies, eller hål i tänderna, får man när skadliga munbakterier bilder syra med hjälp av socker eller andra kolhydrater i vår kost. Syrorna fräter på tandytans emalj och kan då göra ett hål in i tandens innersta del om inte angreppet stoppas i tid. Ofta får man hål på de delar av tänderna där det är svårt att hålla rent med tandborstning, det vill säga mellan tänderna.

Mindre skador på tänderna kan repareras av saliven. Om det finns fluor, till exempel genom att man dagligen borstar tänderna med fluortandkräm, fungerar salivens reparationsarbete bättre. Om man lider av muntorrhet riskerar man att lättare få karies.

Ofta tar det lång tid innan man känner att man har karies, kanske inte förrän det har blivit ett stort hål. Då kan man ha ilningar i tanden eller känna att det ömmar när man tuggar. Har man tandvärk kan skadan i tanden redan vara stor.

Behandling

Man kan själv förebygga karies genom att undvika söta mellanmål, småätande och att vara noggrann med tandhygienen. Ett litet hål kan repareras med olika typer av fluorbehandling. Därför är det viktigt att använda fluortandkräm. Vissa personer kan också behöva extra tillskott av fluor, tala med din tandvårdspersonal.

Har kariesangreppet gått så långt att hålet måste lagas tar tandläkaren bort den skadade delen och fyller hålet med ett tandfyllnadsmaterial, vanligtvis plastkomposit.

paolaHål i tänderna